Verkeer & Letsel

Is uw verkeersongeval veroorzaakt door een ander?

Er zijn per jaar gemiddeld 290.000 slachtoffers van verkeersongevallen die medische behandeling nodig hebben. Vaak is een ander aansprakelijk voor de gevolgen die voortvloeien uit een dergelijk ongeval.

Indien uw ongeval is ontstaan door het toedoen van een ander persoon, dan is deze persoon in beginsel aansprakelijk voor uw schade.

Denk aan de situatie dat de bestuurder van auto A niet op tijd remt voor een stoplicht en in aanrijding komt met het stilstaande voertuig vóór hem, auto B. In dat geval is (de WAM-verzekeraar van) de eigenaar van auto A aansprakelijk voor de voertuig- en letselschade van de bestuurder en de andere inzittenden van auto B. Dit geldt ook voor de eventuele passagier(s) in auto A; ook de schade van deze passagiers dient te worden vergoed.

Bent u als voetganger, fietser of passagier betrokken geweest bij een aanrijding?

De ‘niet-gemotoriseerde’ verkeersdeelnemers, zoals fietsers en passagiers in het openbaar vervoer, lopen extra groot risico op letsel in geval van een aanrijding. De wet en de rechtspraak biedt hen extra bescherming bij een aanrijding. met een gemotoriseerd voertuig (zoals een auto of scooter).

Wordt een fietser/voetganger aangereden door een gemotoriseerd voertuig (zoals een auto of scooter), dan heeft de fietser/voetganger vrijwel altijd recht op (minstens) 50% vergoeding van zijn schade. Aan fietsers/voetgangers onder de leeftijd van 14 jaar wordt 100% van de schade vergoed.

Vindt het ongeval plaats in een bus of tram, dan is de vervoerder in beginsel aansprakelijk voor de volledige schade van de passagiers.

Of was u de enige betrokkene bij het ongeval?

U kunt ook letsel oplopen door een ‘eenzijdig verkeersongeval’. Dit houdt in dat er geen andere verkeersdeelnemers betrokken zijn bij uw ongeval.

U fietst bijvoorbeeld tegen een paaltje aan op een onverlicht fietspad; struikelt te voet over een uitpuilende stoeptegel; of komt ten val van uw scooter door een diepe kuil in het wegdek. Ook kunt u op een autorijbaan in aanrijding komen met een ontsnapte hert uit een natuurpark. De verantwoordelijke instantie (zoals de gebieds-, weg- of wildbeheerder) kan aansprakelijk zijn voor uw schade.

Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies

Heeft u een verkeersongeval meegemaakt? Wij informeren u graag over uw mogelijkheden voor schadeverhaal.

Neemt u gerust contact met ons op.

Aansprakelijkheid in het verkeer:

wordt uw ongeval veroorzaakt door een ander, dan is deze aansprakelijk voor uw schade

bij een aanrijding met een auto heeft de fietser/voetganger vrijwel altijd recht op schadeverhaal

bij een verkeersongeval met een bus/tram krijgt de bus-/trampassagier zijn schade vrijwel altijd vergoed

bij eenzijdige ongevallen kan de gebieds-, weg- of wildbeheerder aansprakelijk zijn

Zaak ter illustratie:

Fiets-Elfstedentocht

Koen was bijna bij de finish van de fiets-Elfstedentocht toen hij, samen met enkele andere wielrenners, aangereden werd door een automobilist. De automobilist bleek te rijden in een gehuurde auto van een garage. Koen had diverse verwondingen maar heeft de klap gelukkig overleefd. Op dit moment wordt zijn schade nader geïnventariseerd. Wel heeft de verzekeraar van de automobilist al een eerste voorschot overgemaakt.

Wielrennen

Rik fietste samen met enkele wielrenners door de prachtige Veluwse bossen. Plotseling werd hij gelanceerd en klapte hij op het asfalt. Zijn val was het gevolg van een diepe kuil in het wegdek, zo bleek achteraf. Na een lange briefwisseling erkende de verzekeraar van de gemeente eindelijk aansprakelijkheid. Rik liep diverse breuken op en verbleef langdurig in het ziekenhuis. Lichamelijk en psychisch is hij nooit meer de oude geworden. Momenteel wordt de schade nader geïnventariseerd; de voorlopige schadestaat sluit op € 80.000.

Slipcursus ANWB

Martijn maakte een bizar verkeersongeval mee. Tijdens een slipcursus bij de ANWB werd zijn voertuig hard geraakt door een ander voertuig. Na dit ongeval kreeg hij veel last van zijn nek en de diagnose whiplash. Ondanks de hardnekkige nekklachten wist Martijn zijn leven weer op de rit te krijgen. Hij is in staat om te werken, maar veel andere activiteiten in zijn dagelijks leven kan hij niet meer ondernemen. De verzekeraar heeft uiteraard direct de aansprakelijkheid erkend en bevoorschot op de schade. Momenteel loopt een pittige discussie over de toekomstschade.

Ruzie op parkeerplaats

Een Poolse vrachtwagenchauffeur krijgt op een parkeerplaats ruzie met een andere vrachtwagenchauffeur. De gemoederen lopen dusdanig op, dat de Poolse chauffeur op de vrachtwagen van de andere chauffeur klimt. De andere chauffeur besluit weg te rijden, waardoor een zeer gevaarlijke situatie ontstaat. De Poolse chauffeur komt al snel ten val en loopt hierdoor ernstig letsel op. De verzekeraar (van de eigenaar van de betrokken vrachtauto) beroept zich op overmacht en weigert uitkering. In de zaak kwamen de partijen niet uit en bleek de gang naar de rechter noodzakelijk. De uitkomst bleek gunstig voor cliënt, de Poolse chauffeur: de rechter oordeelt dat de wederpartij aansprakelijk is en de schade van cliënt dient te vergoeden.